Над 260 е броят на , които се продават в София,

...
Над 260 е броят на , които се продават в София,
Коментари Харесай

Полудява ли пазарът на имоти?Разкритие на експерти

Над 260 е броят на , които се продават в София, сочат данните на най-големия уебсайт за недвижими имоти .

Още толкоз е броят на , които могат да закупени над тази сума на територията на столицата. И в двата сегмента се следи растеж в предлагането на парцелите на цени над 1 млн. EUR. Основната причина е инфлацията. Не дребна част от парцелите са ново строителство, а цените на строителните материали през последната година претърпя фрапантно нарастване. Поради това към този момент по-често виждаме и предложения за първокласни парцели на стойност на 1 млн. EUR.
-->
Важно е да се означи, че през последните 3 години се следи спад в % на покупко-продажбите с отстъпка, което също е причина в последните месеци да следим сключването на покупко-продажби на парцели над 1 млн. EUR. Така да вземем за пример, през 2020 година при договарянията сред продавачи и купувачи се е стигало до отстъпка от офертната цена от 10% при жилищата и 12% при къщите. Този % се е намалил през предходната година, надлежно до -6% и -7%.

През настоящата година продавачите на жилища съвсем доближиха пазарната стойност, заради което отстъпката от офертната стойност е едвам 2%. При къщите, обаче не е по този начин. Там продавачите смъкват от офертната стойност 8%. Това значително се дължи на обстоятелството, че след пандемията се следи растеж в търсенето на извънградски парцели. Това е измежду главните фактори продавачите да решат да изискат повече от пазарната стойност на парцела.

Що се отнася до темпа на повишаване на първокласните парцели, то той е 23%. Приспадайки обаче инфлацията, която е малко над 17%, то действително нарастването е към 6%, колкото е и при жилищата в междинния ценови сегмент. От тази гл.т. не може да се приказва за ценови разтърсвания на пазара на първокласни парцели. 

От тази гл.т. не може да се приказва за ценови разтърсвания на пазара на първокласни парцели. „ Традиционно първокласният сегмент се повлиява най-слабо от икономическите промени, тъй че можем умерено да кажем, че в него рецесия няма, разясниха брокери..

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР